Russische rechter beveelt blokkering LinkedIn

Russische rechter beveelt blokkering LinkedIn
Russische rechter beveelt blokkering LinkedIn

Een Moskouse rechter heeft vandaag de blokkering bevolen van het sociaal netwerk LinkedIn in Rusland. De Russische autoriteiten beschuldigen het bedrijf ervan een controversiële wet te overtreden die het opslaan van persoonlijke gegevens oplegt in Rusland. “De rechtbank van Moskou heeft vandaag de blokkering van LinkedIn toegelaten”, waarmee het beroep dat het sociaal netwerk aangetekend had, verworpen is, zo meldt een woordvoerder van de rechtbank. Een andere Moskouse rechtbank had begin augustus in eerste instantie al die beslissing genomen, op vraag van het Russische regeringsagentschap voor toezicht op telecommunicatie Roskomnadzor.

Roskomnadzor beschuldigde LinkedIn ervan een wet met de voeten te treden die berichtendiensten, zoekmachines en buitenlandse sociale netwerken verplicht om in Rusland de persoonlijke gegevens van hun Russische gebruikers bij te houden. De wet, waarop forse kritiek kwam van internetgebruikers, werd aangenomen in 2014 en van kracht in september 2015.

Roskomnadzor wil de blokkering van Linkedin omdat de website www.linkedin.com en alle persoonlijke gegevens van de daarop ingeschreven gebruikers beheerd worden door “LinkedIn Corporation, gevestigd buiten Rusland”. LinkedIn kan daardoor vanaf volgende week geblokkeerd worden in Rusland.

Bron: Belga