Regering keurt hervorming sociale inspectiediensten goed

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale ministerraad heeft vandaag de veelbesproken hervorming van de sociale inspectiediensten goedgekeurd. Hun aantal gaat van acht naar vijf, terwijl de inspecteurs in eerste lijn meer bevoegdheden krijgen. Het personeel uitte de voorbije weken al forse kritiek, net als topambtenaar Frank Van Massenhove. "Gedaan met dubbele controles, gedaan met dubbel werk achteraf, gedaan met dubbele lasten voor zelfstandigen en kmo's", zo vat bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) samen, nu hij elektronisch groen licht kreeg voor de plannen. "Hiermee voeren we de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping op door effectievere controles op het terrein."

Dankzij de hervorming zullen kmo's en zelfstandigen volgens De Backer "niet langer de ene dag controleurs over de vloer krijgen die de arbeidswetgeving controleren, en de volgende dag controleurs die de sociale zekerheidswetgeving en nog eens de arbeidswetgeving controleren". "Controleurs zullen vanaf volgende zomer meer bevoegdheden krijgen."

Naast de structuurhertekening verzekert De Backer dat er ook een langetermijnvisie op tafel ligt tegen uitkeringsfraude, schijnzelfstandigheid en sociale dumping. "De SIOD, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, wordt het kloppend hart van de fraudebestrijding en zal de verschillende inspectiediensten aansturen, coördineren en versterken", luidt het. "Daarom krijgt ze een fulltime manager en wordt haar personeel ook verdubbeld."

De liberale staatssecretaris onderstreept dat het totale aantal inspecteurs stijgt van 1.200 naar 1.300 en dat de controles in de toekomst digitaal zullen verlopen en dus niet langer met pen en papier. En de inspecteurs zullen coachend optreden om bedrijven te helpen om de regels toe te passen. "We willen vooral die bedrijven straffen die bewust, georganiseerd en kwaadwillig de regels aan hun laars lappen", besluit hij.

De sociale inspecteurs zelf lieten hun ongenoegen over de hervorming de jongste weken duidelijk horen, inclusief stakingsaanzegging. Ook topman Frank Van Massenhove van de FOD Sociale Zekerheid schreef premier Charles Michel een brief om protest aan te tekenen. Het project leidt tot "de liquidatie" van de sociale inspectie, klonk het daarin.

bron: Belga