Komende weken wellicht geld van nog meer vermoedelijke terroristen bevroren

Komende weken wellicht geld van nog meer vermoedelijke terroristen bevroren

De bevriezing van het geld van 27 vermoedelijke terroristen is geen eindpunt. Wellicht nog voor het einde van het jaar zullen extra namen aan de lijst worden toegevoegd. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aangekondigd in de plenaire Kamer. Vandaag raakte bekend dat de ministerraad beslist heeft Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs en ons land, financieel droog te leggen. Gisteren verscheen in het Staatsblad een koninklijk besluit dat de financiële bezittingen, huizen en andere eigendommen van Atar en veertien andere personen – onder wie meerdere Syriëstrijders – te laten bevriezen.

De vijftien komen bovenop de twaalf andere personen die eind juli al geviseerd werden. “De lijst bevat momenteel 27 namen”, bevestigde Geens na een vraag van partijgenoot Veli Yüksel. De justitieminister onderstreepte daarbij dat het om een erg ingrijpende, maar ook delicate maatregel gaat. Ze mag lopende strafonderzoeken immers niet doorkruisen en de betrokkenen niet voortijdig alerteren.

“Dit alles betekent dat elke dossier met heel veel aandacht moet worden behandeld. Dit betekent ook dat er prioriteiten moeten worden gesteld”, besloot Geens. “De lijst zal in de toekomst progressief verder uitgebreid worden en er zullen waarschijnlijk nog dit jaar nieuwe namen aan de lijst worden toegevoegd. Het ritme van toevoeging zal ook volgend jaar worden aangehouden.”

Vraagsteller Yüksel reageerde alvast tevreden. Hij spreekt van een belangrijke stap om ‘foreign terrorist fighters’ aan te pakken. “Dit zijn mensen die vaak op het front actief zijn. We treffen hen waar we hen moeten treffen, dit is in hun vermogen.”

bron: Belga