John Kerry belooft vlotte overdracht van belangrijke buitenlandse dossiers

John Kerry belooft vlotte overdracht van belangrijke buitenlandse dossiers
John Kerry belooft vlotte overdracht van belangrijke buitenlandse dossiers

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gisteren Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning bij de presidentsverkiezing. Hij beloofde de machtsoverdracht vlot te laten verlopen om niets te vergeten over de grote dossiers rond het buitenlands beleid. “Ik wil mijn felicitaties aanbieden aan de verkozen president Donald Trump en ik wens hem het beste”, aldus Kerry in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, waar hij op een vliegtuig richting Antarctica zal stappen. Kerry verklaarde dat de verkiezing van Trump tot president niets zal veranderen aan de politieke uitdagingen waarmee de VS te kampen hebben. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat de nieuwe administratie volledig voorbereid is op de machtsoverdracht in januari.

“Ik heb aan ons team de opdracht gegeven om op een zo volledige en open mogelijke manier met de nieuwe administratie samen te werken”, aldus de ontslagnemende Secretary of State, die eraan toevoegt dat de VS een lange traditie kennen van vreedzame machtsoverdrachten, en dat hij er vertrouwen in heeft dat dat in januari ook zal lukken.

Kerry verklaarde ook dat de verkiezing van Trump hem niet zal beletten om op een open manier het woord te nemen op de VN-klimaatconferentie in Marrakech, die plaatsvindt van 7 tot 18 november. De vrees bestaat dat president Trump, die de klimaatopwarming in het verleden al in twijfel trok, de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs in gevaar zal brengen.

De minister reageerde ook nog op de nederlaag van zijn partijgenote Hillary Clinton, van wie Kerry in 2013 de fakkel overnam. “Ik weet hoe hard ze gevochten heeft”, aldus Kerry. “Ik ben er zeker van dat zij, haar echtgenoot Bill Clinton en haar familie zich op veel verschillende manier nuttig zullen blijven maken.”

Bron: Belga