Grootaandeelhouder John De Mol wil dat PostNL gaat praten met Bpost

door
Belga
Leestijd 2 min.

John De Mol, die grootaandeelhouder is van PostNL, wil dat het bestuur van het Nederlandse postbedrijf gaat praten met zijn Belgische sectorgenoot. Dat schrijven verschillende Nederlandse media vandaag. Bpost bracht begin deze week een bod uit op PostNL. "Ik roep daartoe op", zegt fondsbeheerder Frank Botman van investeringsfonds Dasym in het Financieele Dagblad (FD). Botman beheert voor De Mol diens belang van 5 procent in PostNL. "Ik heb met verbazing uit de media vernomen dat er geen dialoog is", klinkt het.

Bpost wil "een vriendelijke overname" doen, maar topman Koen Van Gerven wordt naar eigen zeggen geconfronteerd met "indianenverhalen" over te veel overheidsbemoeienis bij zijn bedrijf. De Belgische staat bezit 51 procent van Bpost en na een eventuele overname nog altijd ruim 40 procent in de combinatie. Omwille van die staatscontrole verklaarden zowel de Nederlandse premier Mark Rutte als minister van Economische Zaken Henk Kamp dat een overname van PostNL door Bpost "een stap terug" zou zijn.

Dat De Mol nu met zijn oproep komt, is volgens het Financieele Dagblad opmerkelijk. Want PostNL zou vandaag of morgen met een standpunt naar buiten komen. De teneur bij eerdere reacties van het concern was weinig positief. In mei strandden verkennende overnamegesprekken tussen bpost en PostNL.

Mediamagnaat De Mol bezit sinds vorig jaar een belang in het Nederlandse postbedrijf. Hij kocht die aan een koers van iets meer dan 3 euro per stuk. Het bod van bpost, dat deels cash, deels in aandelen is, bedraagt nu zowat 5,45 euro per stuk. De verkoop zou De Mol dus bijna 60 miljoen euro opleveren, berekende FD.

bron: Belga