“Duurt nog tientallen jaren voor alle islamleerkrachten geschoold zijn”

Duurt nog tientallen jaren voor alle islamleerkrachten geschoold zijn

Het zal nog tientallen jaren duren voor gegarandeerd kan worden dat alle islamleerkrachten een degelijke scholing hebben genoten. Dat zegt Nadia Sminate (N-VA) in reactie op de plannen van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). In het voorjaar kwam aan het licht dat slechts 16 procent van de islamleerkrachten in het basisonderwijs over een specifiek diploma voor lessen in islam beschikt. “Het is onbegrijpelijk dat er bijna geen voorwaarden zijn voor de islamleerkrachten in het basisonderwijs”, zei Sminate toen. Hilde Crevits startte daarop een overleg met de Moslimexecutieve. Het resultaat daarvan is dat islamleerkrachten, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs, voortaan een specifieke opleiding moeten volgen. Een werkgroep zal bekijken welke hogescholen en universiteiten interesse tonen om het onderwijsvak islam in te richten als lerarenopleiding.

“Maar de 738 islamleerkrachten die vandaag reeds aan de slag zijn worden niet gevat door deze maatregel”, zegt Sminate. Zij worden enkel aangemoedigd om zich bij te scholen.

“Het zal dus nog tientallen jaren duren vooraleer gegarandeerd kan worden dat alle leerkrachten een degelijke scholing hebben genoten.” Het parlementslid roept de minister op om ook voor de huidige leerkrachten een regeling te treffen. “Ik ben tevreden met deze eerste stap in de goede richting, maar we mogen de kinderen die vandaag godsdienstlessen volgen niet in de kou laten staan.”

bron: Belga