Ben Weyts: “Godgeklaagd dat waterwegen zo weinig worden gebruikt”

Ben Weyts: "Godgeklaagd dat waterwegen zo weinig worden gebruikt"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt van het vervoer over water zijn nieuwe prioriteit. “Meer dan tachtig procent van onze ondernemingen zit op minder dan tien kilometer van een waterweg, het is godgeklaagd dat ze daar niet meer gebruik van maken”, zei hij vandaag in het Vlaams parlement. Weyts heeft totnogtoe vooral ingezet op fietsinfrastructuur en op de hervorming van het bus- en tramvervoer. Zijn beleidsbrief voor volgend jaar opende hij donderdag met de waterweg, die een belangrijke oplossing zou kunnen bieden voor de files, maar nog steeds nauwelijks wordt gebruikt in Vlaanderen.

“We hebben 1.100 kilometer bevaarbare waterweg, dat is gigantisch voor onze beperkte oppervlakte”, aldus Weyts. “Heel wat steden en gemeenten zijn ook ontstaan bij het water, maar ze hebben zich daar in de loop van de jaren van afgekeerd.” De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd om van de waterweg een aanlokkelijk alternatief voor het vrachtverkeer te maken, “want bedrijven hebben enkel oor naar een economische logica”, aldus de minister. De fusie van Waterwegen en Zeekanaal en NV De Scheepvaart, de twee beheerders van de waterwegen, op 1 januari moet volgens Weyts een startschot worden om het watervervoer nieuw leven in te blazen.

Momenteel worden al de bruggen boven het Albertkanaal verhoogd: “dat kanaal moet een watersnelweg worden”. De komende jaren wordt er ook 250 miljoen euro geïnvesteerd in de verbreding van het Kanaal Charleroi-Brussel. Ook onder meer het Kanaal Bocholt-Herentals, de Dender en de Brugse Ringvaart mogen op investeringen rekenen.

bron: Belga