Antwerpse gedenkstenen vrijdag voorgesteld aan graf van de onbekende soldaat in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 23 gedenkstenen voor slachtoffers van de Holocaust die de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) niet wil toestaan in zijn stad zullen vrijdag voorgesteld worden aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Dat maakte de Brussels organisatie AMS (Association pour la Mémoire de la Shoah) donderdag bekend, ter gelegenheid van het einde van een tentoonstelling in de Gulden Vliesgallerij in Elsene. De zogenoemde "Stolpersteine" of struikelstenen zijn kleine geelkoperen gedenkstenen die ingewerkt worden in de stoep voor de huizen van holocaustslachtoffers. De Wever weigerde de stenen op advies van het Forum der Joodse Organisaties, dat een groot deel van de Joodse gemeenschap in Antwerpen vertegenwoordigt. De organisatie vindt het niet respectvol dat er over de gedenkstenen zou gelopen worden.

"Veel van hen stemmen op Bart De Wever", zegt Eric Picard van AMS, die de stenen in Antwerpen wou plaatsen. "We hebben Raphaël Werner ontmoet, de voorzitter van het Forum, die niet geassocieerd wil worden met het plaatsen van de gedenkstenen. Maar hij is niet tegen ons initiatief. Hij wil liever een monument waar de namen van de joodse slachtoffers op gegraveerd staan. Voor Raphaël Werner komt het de stad toe daarvoor een initiatief te nemen. We vrezen dat Bart De Wever zich geneert voor de herinnering, via deze herdenking, aan de collaboratie van de Vlaamse nationalistische beweging."

Antwerpen is de tweede grote stad in Europa die de struikelstenen weigert, na München in Duitsland. België telt er 166 in Brussel, Charleroi, Luik, Mechelen en Sint-Truiden.

De organisatie, die op 11 november voor het eerst deelneemt aan de officiële ceremonie aan het graf van de onbekende soldaat, roept overigens in een korte video publieke figuren op om hun initiatief om de holocaust te herdenken te ondersteunen. Ook worden Antwerpenaars die dat kunnen, gevraagd om de gedenkstenen tijdelijk bij hen thuis tentoon te stellen, bijvoorbeeld in de etalage van hun handelszaak.

bron: Belga