Aanslag Duits consulaat Afghanistan – Twee doden en minstens vijftig gewonden

Aanslag Duits consulaat Afghanistan - Twee doden en minstens vijftig gewonden

Bij de aanval door de taliban op het Duitse consulaat-generaal in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif, zijn donderdag 2 doden en 50 gewonden gevallen. Dat melden medische bronnen. “De meeste mensen zijn gewond geraakt door rondvliegend glas”, aldus ziekenhuisdirecteur Noor Mohammad Faiz. Andere lokale bronnen spreken over honderd gewonden.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft een crisisvergadering bijeengeroepen. Het Duitse leger liet ook weten dat meteen snelleresponsteam werd gestuurd naar het consulaat, waar duizend soldaten gevestigd zijn.
De radicaalislamitische extremisten reden met een zwaar voertuig vol explosieven in een muur van het gebouw, aldus een woordvoerder van de gouverneur. De aanslag zou een vergelding zijn voor een luchtaanval in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Een week geleden waren daar bij een vermoedelijke luchtaanval van de NAVO op de taliban meer dan 30 burgers gedood en 19 anderen verwond.
Volgens de politie werd de aanval door slechts één zelfmoordterrorist uitgevoerd. Duitse soldaten hebben het gebouw na de aanval doorzocht en zijn niet op weerstand gestuit, aldus politiechef Saied Kamal Sadat, die toevoegt dat de situatie onder controle is. Persbureau Reuters meldt echter dat een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken melding maakt van gevechten buiten het consulaat.

bron: Belga