Wat met het handelsverdrag TTIP tussen Europa en de VS?

Donald Trump is gekant tegen het TTIP, het handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Karel De Gucht (Open Vld), een van de drijvende krachten achter de onderhandelingen ervan, vreest dat het akkoord ten dode is opgeschreven.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

"Amerika laat zich leegzuigen door de slecht opgestelde handelsverdragen uit het verleden". Het was een van de slagzinnen uit de campagne van Donald Trump. Ook van het TTIP, het verdrag tussen Europa en de VS moet hij niet weten en binnenkort heeft hij de mogelijkheid om het akkoord te begraven.

Oud-eurocommisaris Karel De Gucht heeft er alvast geen goed oog in. "Trump heeft de verkiezingen gewonnen met een uitgesproken protectionistisch programma”, zegt De Gucht in 'De Afspraak'. “Hij is niet de man die het politieke kapitaal gaat investeren om een akkoord te maken zoals TTIP of het Trans Pacific Partnership, wat een hoge politieke prijs zal hebben." De Gucht, die in het begin van de onderhandelingen mee aan tafel zat, gaat er dan ook van uit dat het TTIP dood is.

"Stellen veel mensen te werk in de VS"

Ook minister van Handel Pieter De Crem (CD&V) is die mening toegedaan. "Het vrijhandelsverdrag zit in de koelkast", stelt hij. "Maar de geest van TTIP zal wel blijven rondwaren. Er zijn heel wat positieve zaken die er nog van overblijven."

De handelsminister blijft wel optimistisch over de economische relaties tussen België en de overzeese grootmacht. "Vorig jaar hebben we meer dan 25 miljard euro uitgevoerd, en die uitvoer gebeurt ook in investeringen ter plaatse. Wij stellen ook veel mensen te werk in de Verenigde Staten, goed voor zo'n 150.000 jobs. En aangezien bijkomende tewerkstelling voor president Trump een prioriteit is, denk ik dat we partners zijn en onze band moeten versterken", aldus Pieter De Crem op Radio 1.