Calexit: inwoners Californië willen zich afscheuren van Amerika

Calexit: Californië wil zich afscheiden van Amerika
Kort na de verkiezing van Donald Trump kwamen mensen in Californië de straat op om te protesteren. AFP / F. J. BROWN

Een steeds groter wordende groep mensen vraagt om een referendum over de onafhankelijkheid van de staat Californië, een ‘Calexit’ of ‘Caleavefornia’. Ze zijn allesbehalve blij met de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Een deel van de bevolking in Californië is niet te spreken over hun nieuwe president Donald Trump. In de overwegend Democratische staat klinkt de roep voor onafhankelijkheid wel vaker, maar na de verkiezingsoverwinning van de vastgoedmagnaat is het onderwerp weer op de voorgrond gekomen.

De staat heeft het potentieel om onafhankelijk te bestaan. De grootste economie van de Verenigde Staten en de vijfde van de wereld ligt binnen de staatsgrenzen. Meer en meer inwoners vragen om een referendum in 2019 en de hashtags #calexit en #caleavefornia waren in sneltempo trending.

De oproep wordt gesteund door prominente figuren uit Silicon Valley, de thuisbasis van enkele van de grootste technologiebedrijven ter wereld:

 

Er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille. De Democraten in Californië willen afscheiden van de Verenigde Staten uit onvrede met de nieuwe, Republikeinse president, maar mocht het hen lukken, zou dat een enorme tegenslag zijn voor de Democratische Partij. De staat is namelijk goed voor 55 kiesmannen, die zo goed als altijd naar de Democraten gaan. Mocht Californië onafhankelijk worden, dan verdwijnen die kiesmannen uiteraard uit de race.