Republikeinen behouden controle over Senaat en Huis

People vote for the next US president in the general election at a polling station in a school gymnasium in New York, November 8, 2016. Polling stations opened Tuesday as the first ballots were cast in the long-awaited election pitting Hillary Clinton against Donald Trump. / AFP PHOTO / Robyn Beck

Tegelijk met de presidentsverkiezingen werden er ook zetels in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden ter stemming voorgelegd. De Republikeinen behouden de controle over beide instellingen.

De Senaat zal de komende legislatuur het hoogste aantal vrouwen ooit tellen. Er zijn nu 21 vrouwelijke Senatoren, tegenover 20 in de vorige legislatuur.

Verder werden er ook gouverneurs gekozen in verschillende staten. De Grand Old Party heeft volgens een voorlopige telling drie gouverneurszetels van de Democraten afgesnoept, met name in de staten Missouri, New Hampshire en Vermont. Er waren dinsdag in twaalf staten verkiezingen voor een nieuwe gouverneur. Voor twee staten is er nog geen resultaat omdat het te nipt is: Montana en North Carolina. Volgens de huidige stand van zaken hebben de Republikeinen nu 33 gouverneurs en de Democraten 14 stuks.

Daarnaast zijn er ook verkiezingen gehouden voor het Congres van de staten. In de staat Minnesota is een uit Somalië afkomstige moslima verkozen voor het Huis van Afgevaardigden van die staat. Het gaat om de 33-jarige Ilhan Omar die een hoofddoek draagt.