"De overwinning van Trump zal België schade berokkenen"

Medewerker van de Clinton-campagne Jori Faber ziet de toekomst onder president Trump somber tegemoet. De Nederlander die aan de UAntwerpen studeert had het verlies van zijn kandidaat niet verwacht.
door
Xavier
Leestijd 3 min.

Hoe heb je de bekendmaking van de resultaten gevolgd?

Ik heb overdag nog hard gewerkt in ons kantoor in Miami en 's avonds hebben we het thuis met enkele vrienden gevolgd op de beamer. Het was natuurlijk spijtig dat we niet het resultaat zagen waarop we hoopten.

Hoe is de Republikeinse overname van de staat Florida daar aangekomen?

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. We wisten wel dat je Florida niet zomaar wint. Het scheelt hier altijd maar enkele procenten, ook de vorige verkiezing was dat zo. De voorbije weken waren de polls positief, dus dan geloof je dat het kan.

Wat dacht je toen Florida naar Donald Trump ging? Er moesten toen nog heel wat staten toegewezen worden.

Het is natuurlijk jammer, maar je blijft hopen dat de positieve flow er opnieuw in komt. Maar naarmate de avond vorderde en er meer gelijkaardige resultaten binnenkwamen, moest je ook realistisch zijn. Het verlies van Florida was op zich geen ramp, dat kon gebeuren, maar ze heeft nadien ook nog heel wat andere staten verloren.

Waarom is de sleutel van het Witte Huis niet naar Clinton gegaan?

Dat weet ik niet. We gaan straks en de komende dagen samenzitten om de resultaten te overlopen en te analyseren. Ik weet wel dat we een ongelooflijke goede campagne gevoerd hebben. We hebben enorm veel mensen overtuigd om voor het eerst te gaan stemmen. We waren echt sterk, maar spijtig genoeg was de achterban van Trump sterker.

Wat betekent de overwinning van Trump voor België en Europa?

Zijn zege zal ongetwijfeld economische consequenties met zich meebrengen. Trump wil een handelsoorlog beginnen met China en dat zal de wereldhandel, en dus ook België, schade berokkenen. Bovendien is hij ook tegen het intercontinentale handelsverdrag dat economische betrekkingen tussen Europa en de Verenigde Staten moet vergemakkelijken.

Als reden voor de zege van Trump halen analisten vaak de frustratie van de Amerikaanse bevolking aan. Heb je die frustratie ook zelf gevoeld?

Nee, ik denk niet dat de Amerikaanse bevolking gefrustreerd is. Er zijn altijd wel mensen die genoeg hebben van de huidige situatie en iets nieuws willen. Een deel daarvan heeft voor Clinton en haar ervaring gekozen en een groter deel heeft zich achter Trump geschaard.

Wat zal de eerste termijn van Trump voor Amerika brengen?

Ik ben benieuwd naar wat er allemaal zal gebeuren. Tijdens zijn campagne heeft hij allerlei uitspraken en beloftes gedaan en nu zullen we zien welke er gerealiseerd zullen worden. Zo wil hij een muur bouwen en die door Mexico laten betalen, wil hij af van het klimaatakoord en de handelsverdragen en is hij tegen het homohuwelijk. Tijdens de verkiezingsavond zijn we niet vooruit, maar acht jaar achteruit gegaan.

Hoe kijk je zelf terug op je deelname aan de campagne van Clinton?

Het is ongelooflijk jammer dat het niet gelukt is. Ik keer nu terug naar Antwerpen en zal daar mijn studie politicologie afwerken. Maar als ze mij binnen vier jaar vragen of ik niet een paar maanden kan komen helpen, ben ik zeker bereid daar over na te denken.