LIVE – California plaatst Clinton in koppositie

AFP PHOTO / Jason Redmond

Hillary Clinton heeft zonet de grootste staat van de Verenigde Staten, California, gewonnen. De strijdstaat North Carolina gaat echter naar Trump.

Clinton rijft zoals verwacht de 55 Californische kiesmannen binnen en komt met 190 op kop, voor de 186 kiesmannen van Trump. De 15 kiesmannen van North Carolina gaan naar Trump. Dat is een zeer belangrijke zege voor hem.

In het Clintonkamp wordt er opgelucht ademgehaald, maar het blijft veel spannender dan verwacht. Als Trump Florida binnenhaalt, komt hij weer een stap dichter bij een eventuele overwinning.

Verrassing in het noorden

Intussen lijkt de verkiezing beslecht te worden in het noorden van het land, in Wisconsin (10 kiesmannen) en Michigan (16 kiesmannen). In beide staten heeft Trump een voorsprong, terwijl Wisconsin normaal gezien een zekere zaak is voor de Democraten. Michigan is dan weer een strijdstaat. Als beide staten in Republikeinse handen vallen, is dat een drama voor Clinton.

Niet alleen Hillary Clinton houdt haar hart vast. Ook de financiële beurzen maken een duik. De Europese en Amerikaanse beurzen zijn gesloten, maar in Shanghai, Tokio en Hongkong daalden de beurzen tot 3%.