LIVE – Donald Trump ligt ruim op kop

Mark Wilson/Getty Images/AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ligt halfweg de nacht ruim op kop in de race naar het Witte Huis. Het is echter wachten op de uitslagen in de cruciale strijdstaten.

Trump heeft momenteel 167 kiesmannen tegenover 131 voor de Democrate Hillary Clinton. Wie het eerst aan 270 kiesmannen komt, haalt de overwinning binnen. Die tussenstand is echter zeer voorlopig, aangezien het wachten is op de resultaten in de swing states, die beslissend zullen zijn. Een van de belangrijkste swing states, Ohio, is al naar Trump gegaan.

Nipte race

De stemmen zijn nog niet geteld in de grootste staat, California. Die gaat normaal naar Clinton. Met de 55 kiesmannen van California erbij, staat ze meteen aan de leiding met 186.

Dat het een nipte race wordt, lijkt wel zeker. Heel belangrijk voor Trump is dat hij de tweede grootste strijdstaat, Ohio (met 18 kiesmannen) heeft binnengehaald. Ook in de grootste strijdstaat, Florida (met 29 kiesmannen), staat hij aan de leiding. Met 95% van de stemmen geteld heeft Trump er 49,2% en Clinton 47,7%.

De strijdstaat Virginia (13 kiesmannen) ging al naar Clinton. In twee andere swing states, New Hampshire (4 kiesmannen) en North Carolina (15 kiesmannen), ligt Trump op kop. In het veel belangrijkere Pennsylvania (20 kiesmannen) leidt Clinton dan weer.