Turkije wenst Trump geluk en eist uitlevering Gülen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Turkije heeft de Republikein Donald Trump gefeliciteerd met zijn zege bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en meteen de eis herhaald om prediker Fethullah Gülen uit te leveren. Gülen leeft in ballingschap in de VS. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte couppoging in juli. "Ik roep van hier uit de nieuwe president publiekelijk op om de op het grondgebied van de Verenigde Staten van Amerika levende Fethullah Gülen onmiddellijk aan ons land uit te leveren", aldus de Turkse premier Benali Yildirim vandaag in Ankara, volgens het staatspersagentschap Anadolu.

Hij zei ook te hopen op een degelijke samenwerking tussen Turkije en de Verenigde Staten. Voor Yildirim moeten de Verenigde Staten rekening houden met de gevoeligheid van Turkije in de "strijd tegen terreur". "We feliciteren Trump en wensen hem veel geluk", aldus nog Yildirim. Ook Turks president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de verkiezingszege van Trump tot positieve ontwikkelingen in Turkije en de regio bijdraagt.

De betrekkingen tussen Washington en Ankara, beide Navo-bondgenoten, kregen een tik, onder meer door de mislukte staatsgreep en de vergeefse Turkse verzoeken om Gülen uit te wijzen. De Amerikaanse autoriteiten beklemtonen dat justitie daarover moet beslissen.

Bron: Belga