Race Witte Huis – Nagelbijten in de VS nu blijkt dat Trump beter scoort dan verwacht

Race Witte Huis - Nagelbijten in de VS nu blijkt dat Trump beter scoort dan verwacht

De Republikein Donald Trump doet het dinsdag beter dan de peilingen hadden voorspeld. Er wordt nu vooral met een bang hart afgewacht wat de resultaten in swing state Florida zullen zijn, een staat die volgens de peilingen naar Clinton zou gaan. Met 99 procent van de stemmen geteld, staat Trump daar onverwacht aan de leiding met 49 procent tegen 48 procent voor de Democrate. De New York Times, die Clinton tot kort voor de verkiezingen de grootste kans gaf om te winnen, voorspelt ondertussen dat Trump 91 procent kans maakt om te winnen. Naast Florida was het uitkijken naar de strijdstaten Virginia -de staat van Clintons running mate Tim Kaine-, North Carolina en Ohio. Die laatste staat, goed voor 18 kiesmannen, gaat verrassend naar Trump, zo blijkt uit exitpolls. Dat doet zijn kansen op het presidentschap stijgen, aangezien sinds 1964 de kiezers uit Ohio steeds voor de winnaar kozen. Virginia gaat dan weer naar Clinton.
Op voorhand werd aangenomen dat Trump de verkiezing enkel kon winnen indien hij de winnaar zou worden in Florida en North Carolina, waar respectievelijk 29 en 15 kiesmannen te verzamelen zijn. De spannende strijd in Florida doet denken aan het jaar 2000, toen George Bush pas na een uitputtende juridische slag rondom de geldigheid van stembiljetten tot winnaar werd uitgeroepen in de “Sunshine State”. Hoewel de toenmalige Democratische vicepresident Al Gore landelijk gezien 540.000 stemmen meer had dan Bush, werd die laatste president omdat hij dankzij de kiesmannen van Florida de meerderheid had behaald in het Electoral College.
De beurzen wereldwijd reageren zwaar op de ontwikkelingen: de Mexicaanse peso geeft bijna 10 pct prijs, terwijl de op de beurs van Tokio de Nikkei-index 5 procent zwakker opende.
Het campagneteam van Clinton heeft ondertussen op Twitter een sombere boodschap getweet. “Er zijn zoveel redenen om trots te zijn op dit team. Wat er vanavond ook gebeurt: bedankt voor alles”, klinkt het.
In de Amerikaanse straten komen ondertussen de eerste Trump-aanhangers op straat om hun vreugde uit te drukken, terwijl bij de Clinton-supporters een gespannen sfeer heerst.
Uit peilingen van Associated Press blijkt nog dat Trump vooral de stemmen van de ongediplomeerde blanke kiezers kreeg, terwijl drie kwart van de stemmen voor Clinton van niet-blanke kiezers afkomstig zijn. De blanken met een diploma, zijn verdeeld over de twee partijen. Daarnaast stemden voornamelijk mannen voor Trump, al kreeg Trump ook de steun van veel vrouwen. Clinton, tot slot, kreeg de stem van 9 op de 10 Afro-Amerikaanse kiezers, en 2 op de 3 Latino’s en Amerikanen van Aziatische afkomst.

bron: Belga