Ophef rond "geweigerd" WOI-monument in Nieuwpoort

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Nieuwpoort is een kleine hetze ontstaan rond een monument voor de Britse en Australische gesneuvelde soldaten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Volgens Kristof Jacobs, lid van de werkgroep "Nieuwpoort 2014-2018" beloofde de badstad de komst van dat monument, maar komt ze daar nu op terug. Jacobs lanceerde de idee om een monument op te richten voor de 'tunnellers'. Die speelden een belangrijke rol in de operatie om de havens van Oostende en Zeebrugge te heroveren. De Duitsers kregen lucht van de plannen en gingen in de aanval. Op 10 juni 1917 vielen er 3.126 Britse en Australische doden en gewonden.

In 2011 stapte Nieuwpoort mee in het verhaal. Maar er moest toestemming gevraagd worden aan de Maritieme Dienst Kust (MDK), die uiteindelijk een negatief advies gaf.

"Ondertussen hebben we al 8 miljoen euro geïnvesteerd in de herdenking. Er is nooit budget vrijgemaakt vanuit de stad voor dit monument", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. "Bovendien kennen we aan die werkgroep een subsidie toe van 15.000 voor tentoonstellingen. We verlenen hen de gepaste begeleiding, de middelen en de mogelijkheden, en dan krijgen we dit", aldus een teleurgestelde burgemeester. "Er zijn trouwens al heel wat monumenten. We kunnen er niet zomaar eentje bijplaatsen. Er is het onderhoud, er zijn de kransen, we moeten dan voorzien in gepaste activiteiten, enz...".

bron: Belga