Onzekerheid troef over Trumps internationale koers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Welke plannen heeft president-elect Donald Trump op het internationale toneel? Zal de VS zich diplomatiek, economisch en militair meer terugplooien op zichzelf, zoals Trumps campagnetaal laat vermoeden? Worden de banden met Rusland aangehaald? Is er een handelsoorlog met China in de maak? Voorlopig is het vooral onduidelijkheid troef, besluit de Leuvense professor en Amerika-expert Bart Kerremans. "We weten niet echt wat Trump van plan is", aldus Kerremans. In Trumps wereldbeeld duiken volgens de Leuvense professor inderdaad heel wat isolationistische en protectionistische reflexen op, maar de vraag is in welke mate die ook vertaald zullen worden in het Amerikaanse buitenlands beleid van de komende vier jaar. Neem bijvoorbeeld de NAVO, waar de VS veruit de belangrijkste rol spelen. Trump trok tijdens de campagne meermaals het fundamentele bijstandsprincipe in vraag, waarbij een aanval tegen één bondgenoot automatisch beschouwd wordt als aanval tegen de hele NAVO. Maar de vraag is of hij daar niet vooral een sterke onderhandelingspositie zocht om bondgenoten te forceren meer geld op tafel te leggen, stelt Kerremans. Trump blijft toch eerder zakenman dan politicus.

Absoluut isolationisme verwacht de Leuvense professor van Trump niet. "Wel grote terughoudendheid, ook met militaire interventies", verduidelijkt hij. "In Syrië vormen de acties van Rusland en president Assad voor hem eigenlijk niet echt een probleem. In zijn ogen vechten zij tegen IS en heeft de VS daar niet veel te zoeken. Dat heeft hij meermaals gezegd."

Ten aanzien van de Verenigde Naties is er traditioneel argwaan in de VS, zeker bij de Republikeinen. "Dat zal niet veranderen. Maar misschien zouden betere relaties tussen Washington en Moskou wel wat meer mogelijk kunnen maken binnen de Veiligheidsraad, waar het uiteindelijk toch steeds van de permanente leden afhangt", oppert Kerremans. Al blijft hij sceptisch.

Ook China is immers permanent lid. Kerremans verwacht dat de VS met Trump in het Witte Huis vrij snel zogenaamde "vrijwaringsmaatregelen" zal treffen tegen bepaalde Chinese producten op de Amerikaanse markt. Dat kan binnen de regels van de Vrijhandelsorganisatie. Trump suggereerde al meermaals importheffingen van 45 procent op Chinese producten. Een percentage dat volgens Kerremans allerminst toevallig gekozen is, rekening houdend met de Chinese prijzen en monetaire politiek. "Ik verwacht dus vrij snel stappen in die richting."

Of ook het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA op de schop zal gaan? Opnieuw vermoedt Kerremans dat Trump met dat dreigement eerder op zoek is naar 'bargaining chips' in het migratiedossier met Mexico. "De Amerikaanse economie is erg vervlochten met die van Mexico, dus op korte termijn zou terugtrekken uit NAFTA wel eens zeer destructief kunnen zijn", aldus nog professor Kerremans. "Onvermijdelijk zal Trump met de economische logica geconfronteerd worden."

bron: Belga