“NAVO blijft hoeksteen van Amerikaans buitenlands beleid”

NAVO blijft hoeksteen van Amerikaans buitenlands beleid
NAVO blijft hoeksteen van Amerikaans buitenlands beleid

Wie straks ook de winnaar wordt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, of het nu Donald Trump is of alsnog Hillary Clinton, voor de Verenigde Staten blijft de NAVO een hoeksteen van het buitenlands beleid. Dat heeft Douglas E. Lute, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, vanmorgen gezegd in Brussel. De NAVO zal de steun behouden van zowel Democraten als Republikeinen, zei hij. Sinds haar ontstaan in 1949 was de NAVO een gedeeld project van de twee grote Amerikaanse partijen, zei Lute. Onder president Trump of president Clinton zal dat niet veranderen.

De opmerkingen van Lute zijn belangrijk omdat Trump, die naar alle waarschijnlijk zijn intrek zal mogen nemen in het Witte Huis, afgelopen zomer nog twijfel zaaide over zijn gehechtheid aan de NAVO. Hij liet uitschijnen dat de Amerikaanse steun aan NAVO-lidstaten afhankelijk kan worden gemaakt van de naleving van hun financiële verplichtingen. NAVO-landen die worden aangevallen, zouden dus mogelijk niet meer op de onvoorwaardelijke rugdekking van Washington kunnen rekenen.

Ambassadeur Lute, die vandaag kort de genodigden toesprak op een receptie in de Amerikaanse ambassade in Brussel, zei dus dat de Verenigde Staten hun gehechtheid aan de NAVO behouden.

Ook de Europese Unie kan op de steun van de Verenigde Staten blijven rekenen, zei de ambassadeur bij de EU, Anthony L. Gardner. In de manier waarop de politiek veranderd is, ziet hij trouwens heel wat gelijkenissen tussen de VS en Europa. “Het is tijd dat de gematigden hun stem verheffen”, aldus Gardner.

Bron: Belga