Melania Trump eerste First Lady van buitenlandse komaf sedert 1825

Melania Trump eerste First Lady van buitenlandse komaf sedert 1825
Melania Trump eerste First Lady van buitenlandse komaf sedert 1825

Nu de Republikein Donald Trump de slag om het Witte Huis heeft gewonnen, zal zijn echtgenote Melania meer op de voorgrond komen dan tijdens de campagne. Melania Trump (46) is van Sloveense origine en wordt aldus de eerste First Lady van buitenlandse afkomst sinds bijna twee eeuwen geleden. Haar voorgangster was Louisa Adams, echtgenote van president John Quincy Adams (1825-1829), en in Engeland geboren. Melania Trump is op 26 april 1970 geboren in Sevnica als Melanija Knavs, wat later Melania Knauss werd. Zij is aldus de eerste presidentsvrouwe uit een communistisch land want Slovenië maakte toen nog deel uit van Joegoslavië. Tijdens de campagne bleef Melania Trump grotendeels discreet op de achtergrond, tenzij om haar man humaner voor te stellen dan hij bij sommigen soms overkwam. In het bijzonder deed zij dit toen de miljardair onder vuur kwam te liggen vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken.

Toen hij zijn overwinningstoespraak hield, stond het fotomodel, dat op zestien- of zeventienjarige leeftijd als zodanig zou zijn ontdekt, ook aan zijn zijde. In verband met haar ambities als First Lady gaf zij eerder te kennen “de vrouwen en kinderen te zullen verdedigen”. In 1999 had zij de New York Times al verteld een “zeer traditionele” First Lady te willen zijn, “zoals Betty Ford of Jackie Kennedy”.

Melania is de derde echtgenote van de vastgoedmagnaat, en moeder van zijn jongste zoon Barron (10). In het jaar van diens geboorte werd zij Amerikaans staatsburger.

Haar passage op de Republikeinse Conventie in augustus was een blamage want zij had hele passages overgenomen van Michelle Obama, de huidige First Lady.

Bron: Belga