Koning Filip en koningin Mathilde maken trip langs kust

Koning Filip en koningin Mathilde maken trip langs kust

Koning Filip en koningin Mathilde hebben vanochtend verschillende plaatsen aan de kust bezocht. Het koningspaar ging eerst naar de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge, daarna naar het Koninklijk Werk IBIS in Bredene om tegen de middag af te sluiten in Koksijde, in Hotelschool Ter Duinen. Om klokslag 7 uur kwam het koningspaar aan de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge. Ze trotseerden het koude regenweer om enkele vissers en hun echtgenoten te begroeten en een praatje met hen te slaan. Daarna trokken ze een witte schort aan om de sorteerzaal en het magazijn te bezoeken. Als afsluiter van het eerste deel nam het koningspaar plaats in de veilingzaal waar ze uitleg kregen van Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Vlaamse Visveiling.

Daarna ging het naar Bredene, naar het Koninklijk Werk IBIS. Het was Koning Albert I die in 1906 IBIS oprichtte voor weeskinderen uit de visserijsector. Ook vandaag wordt er gezorgd voor een honderdtal jongeren die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben, van zes tot zestien jaar. Het vorstenpaar schoof mee aan tafel voor een ontbijt met de kinderen en ondertekenden het Gulden Boek.

Tot slot ging het nog naar de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. De hotelschool viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Koning Filip en koningin Mathilde namen ook hier ruim de tijd om alles te bezoeken en ook hier werd het gastenboek ondertekend. Met het bezoek wou het koningspaar de nadruk leggen op de kwaliteit van het onderwijs en het belang van gastronomie voor het imago van België.

bron: Belga