Koen Geens: "Tijd om eindelijk ons lot in eigen handen te nemen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na Brexit en Trump moet Europa haar eigen lot in handen nemen. Dat zegt CD&V-kopstuk Koen Geens. Hij pleit onomwonden voor meer Europa. En Donald Trump? "Hij is niet mijn type, maar hij is een feit, een fact of life. En we moeten er mee leren leven." "Voor ons is het een pijnlijk maar ook een hoopvol ontwaken", reageert Geens op de Amerikaanse verkiezingsuitslag. "Na Brexit en Trump daagt het dat Europa en ook ons land hun eigen verantwoordelijkheid zullen moeten nemen. Het wordt misschien opnieuw 'onze' Middellandse Zee, zoals de Mare Nostrum was, en niet meer die van de Verenigde Staten, die zich meer zullen bekommeren om 'hun' zuiden."

Tegenover het nationalisme en protectionisme dat Trump tijdens de campagne propageerde, plaatst Geens onomwonden meer Europa. "We moeten werk maken van een Europese Defensie, een Europese buitenlandse politiek, een Europees migratiebeleid..." Ondanks de interne Europese spanningen vindt de CD&V'er het tijd "om eindelijk ons lot in eigen handen te nemen". "Because we have to? No, because we can. And because we can do much better than we did so far", klinkt het.

En Trump zelf? Geens noemt hem een intelligent man. Trump onderschatten vindt hij misplaatst. "Je wordt geen Amerikaans presidentskandidaat, en dan nog grotendeels op eigen kracht, als je niet over een gezonde dosis verstand beschikt." Maar Trump is Geens' "type" niet. Net zo min als dat van CD&V-voorzitter Wouter Beke. "De kleren maken de man. Zal wel. Maar ik hou niet van zijn kleren. Wat een verschil met 2008, toen hope & change hele natie op sleeptouw nam", tweette Beke.

bron: Belga