Gatz lanceert Nieuws in de Klas

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) heeft in GBS De Windroos in Sint-Jans-Molenbeek het startschot gegeven voor Nieuws in de Klas, de opvolger van Kranten in de Klas. Met Nieuws in de Klas kunnen leerkrachten op een educatieve manier kinderen leren omgaan met nieuwsmedia. Via het project kunnen scholen net zoals voorgaande jaren papieren en/of digitale kranten aanvragen voor hun leerlingen. Het lesmateriaal is aangepast aan de digitale evolutie in de media. Zo komen naast kranten ook onafhankelijke nieuwssites en andere mediabronnen aan bod. Na 13 edities van Kranten in de Klas (KiK) is het project nu omgedoopt tot Nieuws in de Klas. Omdat het nieuwslandschap is veranderd en omdat leerlingen naast papieren en digitale kranten in contact komen met verschillende nieuwsbronnen, dekt die bredere vlag wellicht ook wat beter de lading. Daarnaast wordt dit jaar wordt Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, betrokken bij Nieuws in de klas.

De kern van het project blijft wel dezelfde, leerlingen in contact brengen met het nieuws- en medialandschap. Gedurende vijf schooldagen leren leerlingen en studenten naast de 7 dagbladen De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad ook digitale kranten en onafhankelijke nieuwssites kennen. Leerkrachten kunnen papieren, maar ook digitale kranten bestellen voor hun leerlingen. Deze digitale kranten kunnen vanaf dit schooljaar rechtstreeks via de 7 Vlaamse krantensites worden gelezen.

Minister van Media Sven Gatz: "Met Nieuws in de Klas leren kinderen het medialandschap beter kennen. Het project geeft leerkrachten de mogelijkheid om hun leerlingen makkelijk wegwijs te maken in het breed aanbod van nieuws. Als kinderen van jongs af aan leren omgaan met (digitale) nieuwsmedia, zullen zij in de toekomst sneller de informatie vinden die ze zoeken en belangstelling krijgen voor de actualiteit. Ze leren bovendien kritisch omgaan met verschillende nieuwsbronnen."

Via de KrantenMaker(www.krantenmaker.be) krijgen leerlingen ook de kans om zelf een klassieke of digitalekrant te maken. Minister Gatz maakt voor Nieuws in de Klas één miljoen euro vrij. Vorig schooljaar gingen in een mum van tijd 1.042.660 papieren en 160.635 digitale kranten de deur uit, goed voor een bereik van 126.179 leerlingen in 3.657 klassen in Vlaanderen en Brussel.

bron: Belga