Europese leiders hopen op goede samenwerking met Trump

door
Belga
Leestijd 2 min.

De belangrijkste Europese staat- en regeringsleiders hopen dat ze hun goede samenwerking met de VS ook onder het leiderschap van Donald Trump kunnen voortzetten. Dat hebben ze laten blijken in een reactie op de verrassende verkiezingsoverwinning van Trump. In een eerste verklaring herinnert de Duitse bondskanslier Angela Merkel (CDU) Trump eraan dat het Amerikaans presidentschap een grote wereldwijde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. "Wie dat grote land regeert, met zijn enorme economische sterkte, zijn sterk militair potentieel (...) die draagt een verantwoordelijkheid die bijna overal in de wereld te voelen is", klinkt het in Berlijn.

Merkel biedt Trump aan om een "nauwe samenwerking" aan te gaan, op basis van wederzijds respect en gemeenschappelijke democratische waarden. Ter verduidelijking van die waarden verwijst ze onder meer naar het belang van democratie en vrijheid en naar "het respect voor de waardigheid van de mens, ongeacht de huidskleur, de religie, het geslacht, de seksuele geaardheid en de politieke overtuiging".

Ook de Britse eerste minister Theresa May benadrukte in haar reactie de gemeenschappellijke waarden met de VS. Ze stelt dat er op het vlak van handel, veiligheid en defensie al sprake is van een stevige band tussen de VS en VK. May hoopt zo snel mogelijk met Trump over de "bijzondere relaties" tussen beide landen te kunnen spreken, zo klinkt het nog.

De Franse president François Hollande is voorlopig iets kritischer. Hij beklemtoont dat met de overwinning van Trump "een periode van onzekerheid" aanbreekt. Vanaf 20 januari zal hij de gesprekken met de nieuwe Amerikaanse regering "met waakzaamheid en openheid" opvolgen, klinkt het nog vanuit het Elysée.

bron: Belga