Europees Parlement is zich bewust van "wake-upcall"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor de Europese Unie is de verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump een heuse wake-upcall. Dat is de rode draad doorheen de reacties van de fractieleiders in het Europees Parlement. "Het zou een vreselijke vergissing zijn om wie gelooft in de leugens van Trump, Le Pen, Farage, Orban of de Vijfsterrenbeweging te stigmatiseren als onwetend of barbaars", zegt de socialist Gianni Pittella. Volgens de Italiaanse voorzitter van de S&D-fractie is Donald Trump "de expressie van een virus dat onze samenlevingen ernstig geïnfecteerd heeft, niet alleen in de VS, maar ook in Europa". Pittella vindt niet Europa op de ingeslagen weg verder mag gaan met wat hij een stap-voor-stapaanpak noemt. "Dat zou zelfmoord zijn. We moeten de EU revolutioneren om Europa met de instrumenten uit te rusten om de globale uitdagingen het hoofd te kunnen bieden."

Wie voor "leugenaars" als de Franse Marine Le Pen of de Britse Nigel Farage kiest, moet meer aandacht krijgen. Pittella: "Meer dan ooit moeten we de band weer aanhalen met de 'verliezers van de globalisering' en luisteren naar hun gevoel van marginalisering en sociale onrust."

Ook de liberale fractieleider Guy Verhofstadt ziet in de overwinning van Trump een waarschuwing. "Dit is een wake-upcall voor de Europese leiders", zegt de Belg. "Donald Trump heeft meermaals gezegd dat onze prioriteiten niet de zijne zijn. De Europeanen moeten zich verenigen en samenwerken om de grote uitdagingen zoals het meer assertieve Rusland, de oorlogen in onze achtertuin en de klimaatveranderingen het hoofd te bieden."

Zijn Open Vld-partijgenote Hilde Vautmans vindt dat Europa zijn lot meer in eigen handen moet nemen. "We gaan een Europees leger en een Europese defensie nodig hebben. Zeker als je kijkt naar de laatste geopolitieke veranderingen. We moeten handelen. We moeten voor ons zelf kunnen opkomen."

Hoe dan ook moet Europa meer zelfvertrouwen aan de dag leggen, zegt de Duitse fractieleider van de EVP, Manfred Weber. "We moeten meer verantwoordelijkheid opnemen. We weten niet wat te verwachten van de Verenigde Staten." Tom Vandenkendelaere (CD&V) wijst erop dat de overwinning van Trump sowieso gevolgen zal hebben voor Europa. "TTIP dreigt nu helemaal in de vriezer te belanden. Van onze kant moeten we blijven aandringen op dialoog. Een handelsnatie als Vlaanderen heeft daar trouwens alle baat bij."

Bij de groenen vreest de Belgische fractievoorzitter Philippe Lamberts voor wat het presidentschap van Trump zal brengen. "Zijn campagne was gebaseerd op racisme, verdeeldheid, seksisme en haat. We kunnen alleen maar hopen dat zijn presidentschap niet in dezelfde geest zal baden."

bron: Belga