EU-leiders hameren op belang van strategisch partnerschap met VS

EU-leiders hameren op belang van strategisch partnerschap met VS

In hun reactie op de zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben de Europese leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker gehamerd op het belang van het strategische partnerschap tussen Europa en de VS “We moeten de bruggen consolideren die we over de Atlantische Oceaan hebben gebouwd”, schrijven ze in een brief aan Trump. Europees president Tusk en Commissievoorzitter Juncker feliciteren Trump met zijn verkiezing tot 45ste president van de VS, een land waarmee Europa een strategisch partnerschap heeft “dat geworteld is in onze gedeelde waarden van vrijheid, mensenrechten, democratie en geloof in de markteconomie”.

“Het is vandaag belangrijker dan ooit” om deze relaties te versterken, zo schrijven Tusk en Juncker aan Trump. Enkel door nauwe samenwerking kunnen de EU en de VS volgens hen het verschil maken in de aanpak van uitdagingen als Islamitische Staat, de bedreigingen voor de soevereiniteit van Oekraïne, klimaatverandering en migratie.

De EU-leiders wijzen Trump op de gemeenschappelijke inspanningen om de energiebevoorrading te beveiligen en klimaatverandering aan te pakken, de samenwerking met de VS om veiligheidsdreigingen in het oosten van Europa en het Midden-Oosten het hoofd te bieden en de onderhandelingen over het grootschalige vrijhandelsakkoord TTIP. “We mogen alles doen om ervoor te zorgen dat deze banden sterk en duurzaam blijven”.

Tusk en Juncker nodigen Trump uit om “bij de eerste gelegenheid die u schikt” een bezoek te brengen aan Europa voor een Europees-Amerikaanse top over de toekomstige relaties.

bron: Belga