Drooglegging dreigt tijdens WK Voetbal in Qatar

Drooglegging dreigt tijdens WK Voetbal in Qatar
Drooglegging dreigt tijdens WK Voetbal in Qatar

Tijdens het WK voetbal in 2022 in Qatar zal alle gebruik van alcohol in de straten en parken en op openbare plaatsen verboden zijn. Dat heeft secretaris-generaal Hassan al-Thawadi van het organisatiecomité van de Mondial gezegd in een interview met de krant al-Sharq. Het comité wil evenmin alcoholgebruik binnen de stadions. We zijn ook tegen de verkoop van alcohol in en om de stadions, aldus al-Thawadi. Dat dreigt uit te lopen op een conflict met de Fifa, die onder meer gesponsord wordt door de Amerikaanse brouwer Budweiser. Voor de jongste Mondial, twee jaar geleden in Brazilië, verkreeg de wereldvoetbalbond dat een Braziliaanse wet die de verkoop van alcohol bij sportevenementen verbiedt, tijdelijk werd opgeschort.

Een totaal verbod op alcohol komt er niet, zei de Qatarees, zonder te preciseren waar de uitzonderingen op de drooglegging zich zullen bevinden. In het soennitische Qatar is het gebruik van alcohol niet verboden. Buitenlanders hebben wel een speciale toelating nodig om naar de fles te kunnen grijpen. Zijn wel verboden: drinken in het openbaar en het invoeren van alcohol.

Het alcoholverbod heeft niet enkel een religieuze reden. De organisatoren vrezen voor hooliganisme aangewakkerd door overmatig alcoholgebruik.

Bron: Belga