Aanslagen Parijs en Brussel op “zeer hoog” niveau binnen IS beslist

Aanslagen Parijs en Brussel op
Aanslagen Parijs en Brussel op "zeer hoog" niveau binnen IS beslist

De terroristische cel achter de aanslagen in Parijs en Brussel kregen hun orders van “zeer hoog” niveau binnen terreurgroep IS. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw gezegd aan het Franse persagentschap AFP. Meer details gaf Van Leeuw niet. Zo verduidelijkte hij ook niet of zij die het bevel gaven zich in het Iraakse dan wel het Syrische deel van de zone onder IS-bevel bevonden. De Belgische topmagistraat liet wel verstaan dat leiders als topman Aboe Bakr al-Baghdadi zich onder druk van de internationale luchtbombardementen meermaals van het ene land naar het andere begaven.

De cel achter beide aanslagen was complex en vertakt. “Het onderzoek is nog lang niet afgelopen, zowel op Belgisch als op Frans niveau”, zo liet Van Leeuw nog optekenen.

De identificatie van de Belgisch-Marokkaanse Oussama Atar als één van de opdrachtgevers noemt Van Leeuw “een van de werkhypotheses”. “Er is nog een hele reeks verificaties te doen.” Franse bronnen hadden dinsdag laten verstaan dat Atar de enige coördinator vanuit Syrië zou zijn die op dit moment in het onderzoek geïdentificeerd is.

Bron: Belga