Oostenrijkse man wil achternaam ‘Zebra’ nieuw leven inblazen

Een man heeft in het Oostenrijkse Grondwettelijk Hof het recht verworven om zijn familie terug te veranderen naar ‘Zebra’. 

De grootvader van de aanklager droeg de familienaam ‘Zebra’, maar de man besloot in de jaren 50 om zijn naam te veranderen. Langzaamaan ging het bergaf met de rest van de Zebra-familie, totdat het laatste lid in 1991 overleed.

De Oostenrijker besloot om de uitgestorven naam opnieuw leven in te blazen, maar het gerecht hield hem tegen. ‘Zebra’ zou een niet-Oostenrijkse, verzonnen naam zijn die enkel te maken heeft met een Afrikaans dier. Reden genoeg voor een lager gerechtshof om de naamswijziging te weigeren.

Maar namen als Biber (bever) en Fuchs (vos) zijn in Oostenrijk niet abnormaal. Bovendien zou de uitgestorven achternaam eeuwenoud zijn. De man argumenteerde dat Zebra dus ook door de beugel moest kunnen en trok naar het Grondwettelijk Hof. Twaalf rechters en de vice-voorzitter van het Hof bogen zich over de kwestie. Zij hebben besloten dat de man zijn familienaam mag wijzigen naar Zebra.

Hoe de man nu exact door het leven zal gaan is niet geweten. In het besluit van de rechters werd de naam niet gegeven.