Ook Oranje gaat er vanavond vol voor

De spelers van Oranje stomen zich klaar voor het oefenduel met de Rode Duivels
AFP / J. Lampen

 

Vier jaar na de laatste onderlinge confrontatie staan Nederland en België vanavond opnieuw tegenover elkaar. Hoewel het slechts om een oefenduel gaat, hechten beide teams veel belang aan het resultaat. «Vooral de punten voor de ranking zijn belangrijk», vindt de Nederlandse bondscoach.

De vriendschappelijke wedstrijd in de Amsterdam ArenA moet zowat de eerste ‘Derby der Lage Landen’ zijn sinds mensenheugenis waarin België uitgesproken favoriet is. Sinds de derde plaats op het WK 2014 is het trotse Oranje helemaal weggezakt, met het missen van Euro 2016 als voorlopige dieptepunt.

Ook op de FIFA-ranking is het verschil tussen de Rode Duivels en onze noorderburen duidelijk: België staat vierde, terwijl Nederland nog net de top twintig haalt.

“Altijd speciaal”

Los van de eeuwige rivaliteit tussen beide landen is dat volgens Danny Blind de belangrijkste reden om de oefenpot serieus te nemen. «Het resultaat is gekoppeld aan de ranking», weet de Nederlandse bondscoach.

«Bij eventuele play-offs komt die om de hoek kijken. Daarom is deze wedstrijd van grote waarde. Dat vind ik nog belangrijker dan het prestige dat bij dit duel komt kijken, al zijn de wedstrijden tegen België altijd speciaal.»

19 jaar zonder zege

Voor de Nederlanders is het ondertussen al bijna twintig jaar geleden dat ze konden winnen van hun zuiderburen. De laatste zes duels eindigden allemaal op een gelijkspel of een overwinning voor België, waaronder een 4-2 in Brussel in 2012. Die wedstrijd luidde het begin van de Belgische opmars in.

Blind zat toen als toenmalig assistent van Louis van Gaal op de bank en is de wedstrijd nog niet vergeten. «Die match heeft ons toen echt de ogen geopend», herinnert hij zich. Over zijn opstelling, die door de vele afwezigen sowieso onuitgegeven wordt, wou Blind daags voor de wedstrijd niets kwijt.