Onvrede over nieuw formaat van Toblerone in Verenigd Koninkrijk

Toblerone
Foto AFP / B. Gabbe

Anarchy in the UK. Voedselgigant Mondelez International heeft er twee formaten van de Toblerone-chocoladerepen verkleind. 

Aan de befaamde driehoekjes wordt niet geraakt. Het is de afstand tussen elk stukje die toeneemt. Repen die vroeger 400 of 170 gram wogen, zijn gekrompen tot respectievelijk 360 en 150 gram. De verandering valt duidelijk niet in de smaak bij chocoladeliefhebbers. Op Twitter noemt iemand de nieuwe reep zelfs obsceen.

Op zijn Facebookpagina heeft de producent de beslissing uit de de doeken gedaan. Hogere kosten voor bepaalde ingrediënten dwingen Mondelez om iets te doen. Het bedrijf wilt echter dat de driehoekige snoepgoed aan een betaalbare prijs in de rekken blijft liggen. Een daling van het volume is het logische gevolg.

Brexit

Over de Brexit wordt geen woord gerept. Sterker nog, een woordvoerder van Mondelez heeft aan BBC News bevestigd dat “deze verandering niet het resultaat van de Brexit is”. Waarom de volumewijziging enkel het Verenigd Koninkrijk treft, kon ze echter niet verklaren.

Het dalende pond na de Brexit ligt zo goed als zeker aan de bron van deze wijziging. De prijs van tal van andere producten schoot al de hoogte in sinds de beslissing om de EU te verlaten.