Apple-verdelers slaan handen in elkaar

Apple-verdelers slaan de handen in elkaar
Belga / L. Dieffembacq

De twee grootste Apple-verdelers in ons land gaan samen hokken. Switch (IT Pro) heeft bevestigd dat het sectorgenoot Easy-M overneemt, dat het financieel moeilijk had.

Switch verkoopt en repareert Apple- en aanverwante producten. De verdeler heeft tien verkooppunten in Vlaanderen waaronder in Antwerpen, Genk en Gent, en vier servicepunten in Gent, Hasselt, Sint-Martens-Latem en Antwerpen.

Easy-M is de grootste Belgische verdeler, met 22 winkels en 250 medewerkers. Het bedrijf kende de afgelopen jaren een grote groei door de overname van easyware, Mac Line en Photo Hall.

Apple store

Het ging het bedrijf voor de wind totdat Apple eind vorig jaar zelf een winkel opende in ons land, op de Guldenvlieslaan in Brussel. De opening van de Apple Store leidde bij de winkels van Easy-M in en rond de hoofdstad tot een omzetdaling met 25%.

Daarnaast stond het bedrijf onder druk door de winstmarges, die afhankelijk zijn van de verkoop van iPhones. Bovendien had het bedrijf zich in de schulden gestoken door de overnames en had het zware herstructurerings- en integratiekosten. De overname moet de retailer er weer bovenop helpen. Welk bedrag daarmee gepaard gaat, is niet bekendgemaakt.

De Belgische Mededingingsautoriteit buigt zich nu over de aanvraag. Ten laatste op 16 november moet de autoriteit haar zege geven of opmerkingen kenbaar maken.