Zuid-Koreaanse presidente laat parlement nieuwe premier kiezen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye heeft dinsdag gezegd haar kandidaat voor het premierschap te zullen terugtrekken, na hevige kritiek van de oppositie. "Ik kom met de voorzitter spreken aangezien het mijn grote verantwoordelijkheid is om de staatszaken te normaliseren", zo citeerde nieuwsagentschap Yonhap de presidente dinsdag. "Als het parlement een nieuwe premier aanraadt, zal ik hem aanduiden en de regering laten controleren", aldus Park.

In een poging om het vertrouwen te herstellen in het kader van het schandaal rond haar goede vriendin Choi Soon-sil, begon Park aan een grondige herschikking van haar regering. Vorige week schoof ze haar eerste minister aan de kant, en duidde Kim Byong Joon van de conservatieve partij Saenuri aan om hem op te volgen, in een poging om een regering van nationale eenheid te vormen. Dat was echter niet naar de zin van het parlement, dat betreurde niet geconsulteerd te zijn geweest.

Park ligt zwaar onder vuur omwille van haar vertrouwelinge Choi Soon-sil, die vorige week gearresteerd werd voor fraude en machtsmisbruik. Ze wordt ervan beschuldigd haar vriendschap met Park te hebben misbruikt om grote bedrijven als Samsung te dwingen geld te geven aan dubieuze stichtingen, om dat dan voor persoonlijke doeleinden te gebruiken.

De presidente gaf toe dat ze Choi Soon-sil ook liet wegen op haar toespraken en personeelsbeslissingen, alhoewel Choi geen officiële positie in de regering bekleedt. Ondanks de excuses die Park daarvoor aanbood, blijven veel Zuid-Koreanen woedend over de geur van corruptie die aan Chois invloed blijft hangen. Afgelopen weekend trokken nog tienduizenden de straat op in Seoel om Parks ontslag te eisen.

bron: Belga