Veldslagen voor de Senaat in ruim half dozijn staten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de verkiezingen voor het Congres vandaag kunnen de Democraten de controle over de Senaat heroveren. De Hoge Vergadering wordt dan een steunpunt of een hindernis voor het wetgevend werk van de nieuwe president. De Republikeinse partij heeft de meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden dat met zijn 435 zetels volledig wordt vernieuwd als in de Senaat waar 34 van de 100 zetels worden herverdeeld. Naar verwachting zal de Grand Old Party haar meerderheid in het Huis behouden en lijkt slechts een handvol zetels twijfelachtig.

Uit de opiniepeilingen blijken echter nipte races voor Senaatszetels die de Republikeinen hebben in staten die ook slagvelden zijn bij de presidentsverkiezingen. De Democraten hopen er vijf bij te winnen en zo de Senaat weer op hun hand te hebben. Het draait om Pennsylvania, Indiana, Wisconsin, Missouri, New Hampshire, Florida en North Carolina. Ook is de zetel voor Nevada van minderheidsfractieleider Harry Reid, die op pensioen gaat, te grabbel.

De controle over de Senaat is van belang, niet alleen voor zijn wetgevende opdracht. De Hoge Vergadering moet ook benoemingen goedkeuren, in het bijzonder van rechters voor het Federaal Hooggerechtshof. Sinds maart bestaat dit maar uit acht rechters, omdat de benoeming van een nieuwe negende door de Democratische president Barack Obama in de Senaat vast is komen te zitten.

Senatoren zetelen zes jaar, Afgevaardigden twee jaar.

bron: Belga