Rusland kondigt eerste luchtaanvallen op Syrië vanop vliegdekschip aan

Rusland kondigt eerste luchtaanvallen op Syrië vanop vliegdekschip aan
Rusland kondigt eerste luchtaanvallen op Syrië vanop vliegdekschip aan

Rusland heeft de eerste luchtaanvallen vanop zijn vliegdekschip op Syrië aangekondigd. In de komende uren zullen de gevechtsvliegtuigen op de ‘Admiraal Koeznetsov’ en de zwaarbewapende begeleidende schepen in de Middellandse Zee aanvallen uitvoeren op de rebellen in de omgeving van de stad Aleppo. Dat zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie aan het Russische agentschap Interfax. “De aanvallen moeten de toegangen op lange afstand tot de stad treffen”, zei de woordvoerder. “Pogingen tot een doorbraak op de strijders in Aleppo van buitenaf zijn zinloos.”

Ook volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zouden er geen directe luchtaanvallen zijn op de stad.

Rusland stuurde een oorlogsvloot naar de Middellandse Zee. De vloot stoomde op weg daarnaartoe ook door het Kanaal. De vloot zou aanvankelijk bijtanken in de Spaanse enclave Ceuta, maar na internationale kritiek trok Rusland de aanvraag weer in. De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, had benadrukt dat elk land zelf moet beslissen of die vaartuigen bevoorraad kunnen worden. Maar tegelijkertijd benadrukte hij ook ongerust te zijn omdat de schepen gebruikt kunnen worden als een platform voor luchtaanvallen op het Syrische Aleppo.

Ook Malta trok zijn eerdere toelating opnieuw in. Het Maltese ministerie van Buitenlandse Zaken had namelijk toelating gegeven aan een Russisch militair tankschip om aan het eiland bij te tanken.

Rusland ondersteunt in Syrië het regime van president Bashar al-Assad, terwijl de Navo-lidstaten aan de kant van de rebellen staan.

Bron: Belga