Onderzoekscommissie aanslagen: "Nog 68 'rode' dossiers door capaciteitsgebrek bij federale gerechtelijke politie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale gerechtelijke politie (FGP) heeft nog steeds 68 "rode" dossiers die noodgedwongen onbehandeld blijven bij gebrek aan capaciteit. Dat bleek gisteren in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart, zo melden verschillende bronnen. In 45 gevallen gaat het om Brusselse dossiers. De onderzoekscommissie spitst zich dezer dagen specifiek toe op de broers Abdeslam en wat de Belgische veiligheidsdiensten wisten of hadden kunnen weten over beide terroristen in aanloop naar de aanslagen van Parijs en Brussel. Capaciteitsgebrek stak daarbij al geregeld de kop op. Onder meer ook bij de uitleg waarom twee pv's van de Molenbeekse lokale politie van begin 2015 geseponeerd werden nadat ze naar het federale niveau getild waren. Ook nu blijven nog steeds 68 "rode" dossiers noodgedwongen onaangeroerd bij gebrek aan middelen, weliswaar niet allemaal terreurgerelateerd.

Een gebrek aan manschappen en middelen verklaart echter niet alles, oordelen verschillende commissieleden na de doortocht gisteren van topman Eric Jacobs van de FGP Brussel, Patrick Ludinant van de Directie voor de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) en Eddy Greip, voormalig hoofd van de terreurcel bij DJSOC. "In onze aanbevelingen zal de rol van DJSOC zeker aan bod moeten komen", besloot een Kamerlid gisterenavond. Wat de terreurcel bij DJSOC doet blijkt immers niet zelden te overlappen met de taken van andere diensten of bijvoorbeeld OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. "Capaciteitsgebrek is zeker een probleem, maar verklaart niet alles", luidt het ook elders.

Een Kamerlid vat het samen als overlap, te veel bureaucratie, moeizame uitwisseling van informatie en een zekere mate van onderlinge concurrentie tussen de diensten. Bruikbare gegevens blijken niet altijd gedeeld te worden, bevestigt een collega. Verschillende commissieleden verwachten dat vooral structurele aanbevelingen nodig zullen zijn. Het harde werk van de betrokkenen wordt allerminst ontkend, net zo min als het kritische zelfonderzoek bij verschillende diensten.

bron: Belga