Nieuwe grondwet van kracht in Ivoorkust

In Ivoorkust is de nieuwe grondwet, die tijdens een referendum op 30 oktober was goedgekeurd, dinsdag in werking getreden. President Alassane Ouattara tekende daarvoor tijdens een ceremonie in het presidentieel paleis in Abidjan de benodigde tekst. Door de grondwet is de “Derde Republiek” geboren, aldus Ouattara. De grondwet moet een nieuw tijdperk inluiden na een decennium politiek-militaire crisis. “De wind van de democratie heeft opnieuw gewaaid boven Ivoorkust”, aldus de president. Hij beloofde vrede, stabiliteit, gelijkheid en moderniteit door de nieuwe grondwet.
Door de wijzigingen, die op 11 oktober bijna unaniem door het parlement werden goedgekeurd, hoeven ouders van een presidentskandidaat niet langer allebei Ivoriaans te zijn. Ouattara is deels Burkinees.
De amendementen omvatten ook de invoering van de functie van vicepresident en van een Senaat. Een derde van de leden van de Senaat zal door de president benoemd worden. De oppositie is ervan overtuigd dat de president met deze wijzigingen zijn greep op de macht wil versterken.
Tijdens een referendum op 30 oktober stemde 93,42 procent voor de nieuwe grondwet. De participatiegraad van het referendum, dat door de oppositie werd geboycot vanwege “massale fraude” en “getrukeerde resultaten”, lag officieel op 42,42 procent.

Bron: Belga