N-VA verhoogt druk rond vervoersplan NMBS

N-VA verhoogt druk rond vervoersplan NMBS

Na Vlaams minister Ben Weyts laat N-VA ook vanuit de Kamerfractie kritiek optekenen op het vervoersplan van de NMBS. “Er is nog geen enkel zicht op de investeringsplannen van NMBS en Infrabel. Hoe kan je dan al een vervoersplan voorstellen?”, zegt Kamerlid Wouter Raskin. Hij verwacht morgen tekst en uitleg van minister van Mobiliteit Bellot (MR). Die reageerde eerder verbaasd op de kritiek van Vlaams minister Weyts op het vervoersplan. Weyts verklaarde gisteren dat hij niet van plan is het nieuwe vervoersplan van de NMBS goed te keuren. Niet alleen vraagt hij dat eerst duidelijkheid komt over de investeringsplannen van NMBS en Infrabel, maar de N-VA-minister is ook niet te spreken over een “negatieve voorafname” die in het vervoersplan zit. Dat komt omdat drie spoorlijnen die door Vlaanderen bestempeld zijn als “prioritair” niet zullen worden geëxploiteerd tegen 2021.

Ook N-VA-Kamerlid Wouter Raskin stelt zich vragen bij de gang van zaken. Raskin: “Hoewel de investeringsplannen van NMBS en Infrabel in het voorjaar klaar moesten zijn, is er vandaag nog altijd geen witte rook.” Dat er nu wél al een vervoersplan op tafel ligt, is volgens de N-VA’er “de omgekeerde gang van zaken”. “Normaal beslis je eerst over de investeringen die de komende jaren uitgevoerd zullen worden en daarop stem je vervolgens je vervoersplan af. Door die procedure nu om te draaien, wordt het nieuwe vervoersplan een voorafname op de investeringsplannen. Dat kan voor ons niet door de beugel.”

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) reageerde gisterenavond verrast op de kritiek van zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA). “Het is de eerste keer dat een vervoersplan echt het resultaat is van maanden van overleg op lokaal, regionaal en federaal niveau”, aldus de minister.

bron: Belga