Molenbeek herdenkt slachtoffers van aanslagen met “Vlam van de hoop”

Molenbeek herdenkt slachtoffers van aanslagen met "Vlam van de hoop"

Op de Gemeenteplaats van Molenbeek is vandaag het kunstwerk “Vlam van de hoop” onthuld voor de slachtoffers van de aanslagen in Frankrijk en België. “Als gemeente die beschouwd wordt als uitvalsbasis van het jihadisme willen we hen symbolisch hulde brengen”, zei burgemeester Françoise Schepmans (MR) tijdens de inhuldiging. Het balkvormige kunstwerk is 2,7 meter hoog en 1,25 meter breed, gemaakt uit roestvrij staal en versierd met abstracte Arabische geschriften. Binnenin staat een kaars, die dag en nacht zal branden. “De vlam symboliseert het licht, in tegenstelling tot het obscurantisme van de barbarij”, zegt de Molenbeekse artiest Moustapha Zoufri, die het kunstwerk maakte. Het kunstwerk moet ook herinneren aan de honderden kaarsjes die enkele dagen na de aanslagen in Parijs aangestoken werden op de Gemeenteplaats uit solidariteit met het Franse volk.

“Sinds 13 november is niets nog hetzelfde in onze gemeente”, zei burgemeester Schepmans. “De Belgen waren diep geraakt door de terroristische aanslagen in de lichtstad. Maar in Molenbeek was de pijn nog groter toen we vernamen dat verschillende terroristen uit onze gemeente kwamen.”

“De ‘Vlam van de hoop’ zal licht brengen in de harten zodat een drama als dit niet meer kan gebeuren. Tegenover het duister van de terroristen zullen wij steeds licht laten schijnen”, besloot Schepmans.

bron: Belga