Belg Oussama Atar zou mysterieuze "Abou Ahmad" zijn die aanslagen vanuit Syrië aanstuurde

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische jihadi Oussama Atar, die al langer genoemd wordt als een van de coördinatoren van de aanslagen in Parijs en Brussel, zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmad". Dat zeggen bronnen dichtbij het onderzoek vandaag. Uit het onderzoek bleek eerder al dat een mysterieuze figuur met strijdnaam "Abou Ahmad", die wellicht in Syrië verblijft, leden van de terreurcel aanstuurde. Oussama Atar, een Belg van Marokkaanse afkomst, maakt deel uit van terreurmilitie Islamitische Staat (IS), die de aanslagen van 13 november in Parijs en die van 22 maart in Brussel heeft opgeëist. "Hij is de enige coördinator vanuit Syrië die tijdens het onderzoek is geïdentificeerd", zegt een van de bronnen dichtbij het onderzoek.

Dat Irak Atar in 2012 vrijliet, nadat hij er in 2005 was opgepakt op verdenking van wapenhandel, zorgde afgelopen zomer voor enige opschudding in België. Buitenlandse Zaken had de Iraakse overheid verzocht om zijn vrijlating om humanitaire redenen, na demonstraties van zijn omgeving en acties van Amnesty International.

De voorbije maanden voerde de politie verschillende huiszoekingen uit in de omgeving van Atar. Er wordt mee rekening gehouden dat hij is teruggekeerd naar België.

Bron: Belga