10.000 staalarbeiders komen woensdag op straat in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vakbonden uit de Europese staalsector komen morgen op straat in Brussel om een "industrieel beleid die naam waardig" te vragen. Vanaf 9 uur verzamelen aan het Jubelpark meer dan 10.000 betogers, met toespraken vanaf 11 uur en een betoging door de Europese wijk die start om 11.45 uur. "Geen Europa zonder staal", eisen de Europese vakbonden. Ze vragen de EU om in actie te treden om de jobs in de staalindustrie te vrijwaren. Met de betoging van morgen hopen ze de beleidsmakers te sensibiliseren. Mobiris waarschuwt voor ernstige verkeershinder in de hele stad. "De helft van het staal wordt in China geproduceerd", klinkt het bij de bonden, verenigd onder de noemer IndustriAll. "Dat staal wordt ook in Europa gedumpt, wat de Europese bedrijven voor grote uitdagingen stelt. Ze kunnen dat staal aan onklopbare prijzen verkopen omdat ze geen enkele sociale of milieunorm moeten respecteren." De vakbonden vrezen dat het nog erger wordt als China van Europa de status van markteconomie krijgt. De deadline voor die beslissing ligt op 11 december.

Volgens IndustriAll heeft Europa een enorm potentieel, maar zijn strenge maatregelen nodig om een rechtvaardige en eerlijke concurrentie te garanderen.

Vanaf 9 uur verzamelen de arbeiders aan de esplanade van het Jubelpark. Van 11 tot 11.45 uur houden de vakbondsleiders toespraken, en daarna volgt een optocht die start aan het Schumanplein en via de Belliardstraat, Etterbeekse Steenweg, opnieuw de Belliardstraat weer naar het Jubelpark trekt. Het hele parcours wordt verkeersvrij gemaakt. Vanaf 11 uur wordt de Reyerstunnel-E40 richting centrum afgesloten. In de Europese wijk en op de kleine ring wordt zware verkeershinder verwacht. Wie morgen in Brussel moet zijn, krijgt de raad de auto zoveel mogelijk te mijden. Het verloop van de betoging is te volgen via de Twitter-account van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene.

bron: Belga