Wat als…

AFP / J. LaPrete en B. Smialowski

Door de felle campagne en het moddergooien tussen de twee presidentskandidaten, verdwenen de inhoudelijke thema’s vaak naar de achtergrond. Wat gaat de opvolger van Obama eigenlijk veranderen?

Hillary Clinton wint?

Hillary Clinton
AFP / E. M. Alvarez
 1. Gezondheid
  Nu Obama de Obamacare heeft ingevoerd, wil Clinton het gezondheidsstelsel voortzetten en verbeteren. Ze wil zich vooral inzetten voor een beter systeem voor ouderen en armen.
 2. Abortus
  De voormalige first lady is voorstander van de bestaande abortuswetgeving en weigert resoluut de wetten strenger te maken.
 3. Wapens
  Clinton pleit voor een uitvoerige screening van iedereen die een wapen wil kopen. Daarnaast gaat ze de illegale handel in wapens aanpakken.
 4. Immigratie
  Momenteel zijn er in de VS 11 miljoen illegalen. Zij zouden gemakkelijker aan papieren moeten geraken, stelt de Democrate. Ze wil ook meer Syrische vluchtelingen opvangen, zo’n 65.000 om precies te zijn.
 5. Economie
  Clinton heeft een ambitieus plan om een einde maken aan de grote inkomensongelijkheid in de VS. Ze stelt onder meer voor om de minimumlonen te verhogen en de belastingen voor de rijken op te trekken.
 6. Buitenlands beleid
  De Amerikaanse heeft niet voor niets het imago van een diplomaat bij uitstek: ze hamert op een grotere buitenlandse betrokkenheid van de VS en wil de strijd tegen IS opvoeren.
 7. Klimaat
  Het lijkt wel of Trump en Clinton op een andere planeet leven. Terwijl de Republikein beweert dat de klimaatverandering nep is, noemt de Democrate het een heuse bedreiging. Daarom wil ze 60 miljard dollar (ongeveer 54 miljard euro) investeren in duurzame energie. In navolging van Obama heeft ze eveneens beloofd dat de VS in 2025 30% minder broeikasgassen zal uitstoten in vergelijking met 2005.

Donald Trump wint?

Donald Trump
AFP / J. Kowalsky
 1. Gezondheid
  Net zoals de meeste Republikeinen, is Trump een felle tegenstander van de Obamacare. Hij wil het stelsel afschaffen. Maar verschillende onderzoekers waarschuwen dat de alternatieve voorstellen van de vastgoedmagnaat 18 tot 20 miljoen Amerikanen onverzekerd zou laten.
 2. Abortus
  Trump wil abortus moeilijker maken. In het laatste debat zei de Republikein dat hij van plan is om rechters te benoemen die eveneens tegen abortus zijn.
 3. Wapens
  Het is geen verrassing dat Trump de steun krijgt van de Amerikaanse wapenlobby. Hij verzet zich tegen achtergrondcontroles en vindt dat iedereen eender welk wapen moet kunnen kopen. Alleen psychisch zieke mensen, criminelen en mensen op terreurlijsten mogen niet aan wapens geraken.
 4. Immigratie
  Het is een stokpaardje van Trump: de grote muur langs de grens met Mexico, waarvoor de Mexicanen zelf betalen. De 11 miljoen illegale immigranten wil hij deporteren.
 5. Economie
  Trump noemt zichzelf de “grootste banenpresident die God ooit heeft geschapen”. Als de fiscale regels eenvoudiger zijn en de belastingen verlaagd worden, kunnen bedrijven 25 miljoen extra banen creëren, beweert hij.
 6. Buitenlands beleid
  “Amerika eerst” is het credo van Trump. Volgens hem moet de VS in de eerste plaats de eigen grenzen verdedigen en zo weinig mogelijk tussenkomen in het buitenland. Hij zal IS “verpletteren”, maar wijdt niet uit over hoe dat precies wil aanpakken.
 7. Klimaat
  Als het van Trump afhangt, zegt de VS het klimaatakkoord met Parijs op. Hij wil investeren in fossiele energie en is voorstander van schaliegaswinning en oliewinning op zee.