Meer buitenlanders bij Europese clubs

De Europese competities tellen een recordaantal buitenlandse spelers. In België komt 60% van hen uit een ander land.

De Fransman Nicolas Verdier van KV Mechelen (foto midden) en de IJslander Sverrir Ingi Ingason (rechts) van Lokeren vechten een duel uit tijdens de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League. Zij zijn twee van de vele buitenlanders in de Belgische competitie.

Recordaantal

De aanwezigheid van buitenlandse voetballers in de Europese competities is in 2016 nadrukkelijker dan ooit. Dat blijkt uit een studie van het Internationaal Centrum voor Sportstudies (CIES). Cyprus, waar 65,4% van de spelers uit het buitenland afkomstig is, spant de kroon. Ook in Turkije (62%), Engeland (61,8%) en België (60,1%) is de buitenlandse invloed groot.

Het percentage buitenlanders in de Europese competities heeft "een recordniveau van 38,7%" bereikt in 2016, aldus het CIES, dat zijn zetel in het Zwitserse Neuchâtel heeft. Ter vergelijking: in 2009 was dat nog 34,8%.

Eigen talent

Het aantal zelf opgeleide spelers dat de eerste ploeg haalt in de 31 bestudeerde Europese competities valt dan weer duidelijk terug van 23% (2009) tot 19,2% (2016), eveneens een record. In de Slowaakse competitie (31,5%) treft men de meeste bij de club opgeleide spelers aan. Daarna volgen Oekraïne en Tsjechië.

Transfers

De studie toont ook aan dat er steeds meer voetballers in de loop van het seizoen van club wisselen: 36,7% van de transfers in 2009 tegenover 43,9% in 2016. In de Portugese competitie wordt het grootste aantal spelers aangetrokken tijdens het seizoen.

Tot slot meldt het CIES dat voetballers slechts gemiddeld 2,2 jaar bij een club blijven.