Geen gratis lunch voor stembusgangers op Amerikaans Samoa

Stemhokjes in de Verenigde Staten
Foto AFP / A. Weiss

De Amerikaanse verkiezingscampagne bereikte vandaag ook haar eindpunt op de overzeese territoria van de Verenigde Staten. Op Amerikaanse Samoa mogen staatsburgers ook stemmen, al mogen ze niet genieten van een gratis lunch.

Amerikanen op de eilandengroep hebben volgens de lokale wet het recht om een betaalde pauze van het werk te nemen, zodat ze kunnen stemmen. Die tijd komt bovenop de middagpauze, dus voor Amerikaans-Samoanen is een uitgebreide lunch vandaag mogelijk.

Het belangrijkste verschil met de vorige verkiezingen, is dat de eilandbewoners dit keer die maaltijd uit eigen moeten betalen. Toen Obama in 2012 voor een tweede termijnen verkozen werd, kregen Amerikaans-Samoanen een gratis lunch in het stembureau. Volgens BBC News was dat een jarenlange traditie.

Die gewoonte is nu gesneuveld. In 2013 voerde de regering een wet in die de bedeling van gratis spullen aan de stembus verbiedt. Daarmee sluit Amerikaans-Samoa aan bij moderne democratieën. In België os het bijvoorbeeld al een tijdje verboden om nog campagne te voeren aan het stembureau.

De presidentskandidaten zullen er waarschijnlijk niet van wakker liggen. De eilandbewoners beschikken niet automatisch over het Amerikaans staatsburgerschap en mogen bijgevolg niet stemmen. Amerikaans-Samoanen hebben wel al stappen ondernemen om burgerschap te verwerven, maar dat is voorlopig niet gelukt.