Brusselse Marks & Spencer moet de deuren sluiten

Amper anderhalf jaar na de opening sluit de Britse warenhuisketen Marks & Spencer haar enige Belgische winkel. Wereldwijd verdwijnen er een tachtigtal filialen.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Toen de winkel in mei vorig jaar opende op de Guldenvlieslaan in Brussel stonden er lange wachtrijen, maar de shoppers zijn niet blijven komen. "Al vanaf de opening voldeed de winkel niet aan onze verwachtingen en de markt biedt weinig groeikansen", verklaart Amanda Mellor, directeur Marks & Spencer België. De winkelgroep kwam tot die beslissing nadat ze haar 466 internationale filialen had onderworpen aan een grondige evaluatie.

In 2015/2016 leed het Brusselse grootwarenhuis een verlies van 1,9 miljoen pond (2,1 miljoen euro). "De winkel zou nu ongeveer op eigen benen moeten kunnen staan, maar met de hoge bedrijfskosten en een omzetdaling van 24% tegenover vorig jaar is er weinig uitzicht op groei in een moeilijke markt", klinkt het nog.

Bij Marks & Spencer in België werken 126 mensen en voor hen komt het nieuws als een schok, vertelt Yves Flamand van de socialistische bediendebond Setca. "We hadden ons er totaal niet aan verwacht. Het personeel is ontzet", aldus de Setca-secretaris. Hij stelt zich ook vragen bij het beleid van het bedrijf. "Openen, sluiten, weer openen en sluiten. Allemaal beleid op korte termijn."

De vakbond gaat onderhandelen om te bekijken of er alternatieve oplossingen zijn. Als de winkel toch sluit, zou dat tegen mei of juni 2017 gebeuren, aldus nog de bond.

sluitingen in Tien landen

Het Belgische filiaal is niet de enige dat de boeken moet toedoen. De Britse keten sluit in totaal in tien landen een tachtigtal winkels. Het gaat onder meer om Nederland en Frankrijk, maar ook China. De winkels zijn onvoldoende rendabel en te kleinschalig.