Adrenaline verbindt ouders en kinderen

Foto R.V.

Wil je een band smeden tussen mensen, zorg dan dat ze samen een intense emotie beleven. Met die wetenschap in het achterhoofd trokken vier vaders en vier zonen naar de Alpen om er een berg te beklimmen. De ervaring was zeer verrijkend. Een terugblik.

“Ik wilde een uitzonderlijk moment beleven met mijn zoon, ver van school en van de dagelijkse beslommeringen.” Paul en zijn zoon beleefden dat moment op de flank van de Aiguille du Tour, een bergtop van 3.542 m in het Mont Blancmassief. Om de top te bereiken moeten de alpinisten overnachten in een 2.700 meter hoge berghut, de Refuge Albert 1. De volgende ochtend vroeg, om 4u, beginnen ze aan een klim van 800 meter over sneeuw, ijs en rotsen. Ze krijgen tijdens de tocht met alle terreintypes van het alpinisme te maken.

WEG VAN DE WIFI

Een bergmassief is het gedroomde kader voor een uniek moment tussen vader en zoon. “In de bergen word je niet afgeleid. Er is niets anders te doen dan de volgende helling te beklimmen of af te dalen. Je ben ver van alles, onder andere van de wifi”, zegt Paul met een glimlach. “En in het hooggebergte ben je nu eenmaal zo geconcentreerd bezig dat je geen zin of behoefte voelt om aan iets anders te denken.” Zoon William heeft zelfs volop genoten van die tijd zonder internet: “Gewoon fantastisch, de opkomende zon boven de Alpentoppen. Een onvergetelijke herinnering.”

Foto R.V.
Foto R.V.

Paul en zijn zoon beleefden het avontuur samen met drie andere vaders en hun kinderen. Ze zijn allen bijzonder blij dat ze het hooggebergte hebben ontdekt. “Het was mijn eerste ervaring met alpinisme en alles is goed verlopen. De tocht was aangepast aan ons niveau”, aldus Augustin, een van deelnemende zonen. De klim was niet bijzonder lastig, maar het blijft wel alpinisme. Dus gingen er veiligheidshalve twee professionele berggidsen met de groep mee. En iedereen kreeg een fysieke uitdaging te verwerken: voor de ene was dat het vroege opstaan, voor de andere de ijle lucht of hoogtevrees.

BEHULPZAME ZONEN

Die moeilijke momenten versterkten alleen maar de band tussen de deelnemers. Soms werden de rollen zelfs omgekeerd. “De zonen waren heel behulpzaam naar hun vaders toe; ze maakten zich zorgen over onze conditie”, herinnert Paul zich. Die innige band is de begeleiders overigens niet ontgaan. “We hebben met hen een heel mooi avontuur meegemaakt, vol menselijke en tedere momenten”, vertelt professionele berggids Julia Virat, die erg enthousiast is over de familie-ervaring.

De reis werd georganiseerd met de hulp van Explore & Share, een internetplatform dat berggidsen en potentiële klanten met elkaar in contact brengt. Het principe van een expeditie met ouders en kinderen is zeker voor herhaling vatbaar. “In de bergen kom je los van je dagelijkse sleur, ben je in een kader waar iedereen gelijkwaardig is en elkeen zich moet inspannen. Deze trip was een succes; we gaan bekijken hoe we dit kunnen herhalen”, vat Explore & Share-medewerker Gauthier Poncelet geestdriftig samen. Paul wil meteen een volgende reis plannen, met zijn twee andere zonen.

Camille Goret