Piet Huysentruyt: “Ondernemen betekent nooit opgeven!”

Fouten maken mag! Teken het manifest van Failing Forward!
Piet Huysentruyty steunt ondernemers! Ondernemen is falen en opstaan.

Piet Huysentruyt // Chef-kok, tv-chef en ondernemer

VOLGENS PIET BETEKENT ONDERNEMEN NOOIT OPGEVEN.

Chef-kok Piet Huysentruyt is een doorzetter, pur sang.

Twijfelen aan zichzelf deed hij nooit, maar hij voelde zich wel lang de underdog. Zijn succesrecept? Mix talent met passie en werkkracht en je kunt heel ver geraken.

“Aan mezelf getwijfeld? Nooit. Dat kan misschien arrogant overkomen, maar je mag niet te veel twijfelen. Ik heb mij wel heel lang een underdog gevoeld, gelukkig ligt dat gevoel nu al even achter mij. Mijn ouders kwamen uit Congo en waren alles kwijt. Je voelt dat als kind. Ik zei bij mezelf: ‘We zullen de wereld eens tonen wat ik kan.’ Ik denk dat ik daar nu wel in geslaagd ben. Uit die jeugd heb ik kracht geput, wat niet betekent dat ik een slechte jeugd heb gehad.”

“Een vroegere chef-kok zei ooit tegen mij: ‘Piet, il faut que ta gueule soit dans des poêles à crèpes’. Maak recepten voor die pannen, maak die pannen en verkoop ze. Ik moet niet enkel vanuit de buik werken en koppig zijn, maar ook commercieel denken, besefte ik toen. Die kracht ontbrak tot dan: commerce. Ooit maakte ik ook mee dat er gedurende enkele weken nauwelijks volk over de vloer kwam in mijn restaurant, behalve een journalist die niet betaalde. Dan ging ik met de tranen in mijn ogen gaan slapen. Nadien heb ik alles mooi gemengd: talent, passie en commerce.”

Aan mezelf getwijfeld? Nooit. Dat kan misschien arrogant overkomen, maar je mag niet te veel twijfelen. Ik heb mij wel heel lang een underdog gevoeld.

“Als het goed is, dan komen de mensen. Leg de mensen er nooit op. Start niet te duur. Mensen zeggen snel: ‘Het is goed, maar hij is een bandiet’. Je moet iedere ‘maar’ kunnen uitschakelen. Iedere klant moet je winnen. Tegenslag hoort erbij, maar iedere horde moet je over springen, en je moet zeggen: ‘Ik kan er over’. Iedere dag moet je een horde pakken en die ligt bij ons op twee meter. Ik wil niet arrogant overkomen, maar als je een toprestaurant wilt runnen, dan ga je elke dag over die 2 meter. Sergio doet dat, Peter Goossens, Gert De Mangeleer,… Ik zeg dat elke dag aan de jongens: ‘Geen 1.60 meter springen hé vandaag, 2 meter’.”

“Ik vind wel dat we meer Amerikaan moeten zijn, of meer Fransman, chauvinistischer dus. In Frankrijk is een driesterrenchef een god. Daar wordt niet aan geraakt. Die krijgt een standbeeld in zijn dorpje. In de VS: net hetzelfde. Onze grote chef-koks, wielrenners, schrijvers en ondernemers verdienen dat respect. Wij hebben de beste ondernemers ter wereld. Iedereen kijkt naar ons op en wij zeggen: ‘Ja, wij zijn maar klein’. Nee, we zijn groot.”

Bekijk hier het volledige verhaal van Piet!

 

Tips van Piet

• Geloof in jezelf.

• Erken je eigen talent en combineer het met passie.

• Doorzetten, doorzetten, doorzetten.

failing_forward_cta_700x120px