Inge Geerdens: “Je kunt niet leren fietsen zonder te vallen.”

Inge Geerdens Failing Forward
Inge Geerdens syeunt ondernemers! Ondernemen gebeurt met falen en opstaan.

Inge Geerdens // oprichter van Executive Research en CV Warehouse

VOLGENS INGE GEERDENS KUN JE NIET LEREN FIETSEN ZONDER TE VALLEN.

Inge Geerdens richtte in 2003 het wervings- en selectiebureau Executive Research op. In 2006 volgde CV Warehouse, een online rekruteringsplatform voor bedrijven. Haar motto? Je kunt niet leren fietsen zonder af en toe te vallen.

“Mijn eerste en grootste faalmoment ondervond ik bij mijn ontslag op mijn 26ste, net toen het hoogconjunctuur was. Ik schaamde me vreselijk. Achteraf beschouwd is het positieve dat ik toen beslist heb om zelfstandige te worden. Een tweede pijnlijk faalmoment was toen we met CV Warehouse bijna failliet gingen. Er was nog geen markt in 2009 en iedereen was aan het herstructureren. Ik heb daaruit geleerd dat de markt overnight kan veranderen. Ik ging ervan uit dat alles hetzelfde zou blijven. Niets is minder waar. Vandaag verandert alles in ijltempo. Toen het echt tegenzat, heb ik de telefoon genomen en aan mijn klanten gevraagd: ‘Wat kan ik doen om jou als klant te houden?’ Als het dus tegenzit, vraag dan rechtuit aan je klanten hoe je hen kunt helpen.”

Je leert meer uit de ellende waaruit mensen zijn gekropen dan uit een succesverhaal.

“Ik ga met falen zeer individueel om, zeker als zelfstandige. Zodra je faalt, kun je dat moeilijk zeggen tegen je klanten en werknemers. Je kunt niet het risico lopen dat iedereen wegloopt. Ik heb geleerd om dan in mijn cocon te kruipen. Ik trek eerst mijn loopschoenen aan. De tweede stap is je omringen met mensen die je energie geven.”

Het woord fierheid moet terug te vinden zijn in het curriculum van België. Dat begint bij onszelf.

“Aan de universiteiten en hogescholen kunnen studenten niet meer zakken, ze kunnen nu vakken ‘meenemen’, waardoor jonge mensen pas voor het eerst falen na hun 20ste. Vroeger was je gezakt en moest je het thuis gaan vertellen. Dat was falen! Zelfs dat gebeurt niet meer. Als we iedereen het falen besparen, hoe kunnen ze het dan gewoon worden?”

Bekijk hier het volledige verhaal van Inge!

 

Tips van Inge

  • Luister naar je klanten, zeker als het moeilijk gaat.
  • Straal fierheid uit.
  • Zonder zelfvertrouwen lukt er niets.

failing_forward_cta_700x120px