Geert Noels: “Ervaring is de optelsom van al je fouten.”

Geert Noels
Geert Noels ondersteunt ondernemen. Ondernemen gebeurt met falen en opstaan.

Geert Noels// Econoom en medestichter van Econopolis

VOOR GEERT NOELS IS ERVARING DE OPTELSOM VAN AL JE FOUTEN

Geert Noels is een man met een mening. “Visionairen zijn sympathiek, maar dat maakt van hen nog geen geslaagde ondernemers.” Of: “Start niet te vroeg met je bedrijf.” Dixit een entrepreneur die “soms een klein beetje gelijk heeft.”

“Ik vind dat je een gezonde dosis angst om te falen moet hebben. Zoals in een wagen: je moet een zekere dosis schrik hebben voor dat ongeval, anders ben je geen goede chauffeur. Als je niet continu denkt dat er dingen fout kunnen lopen, dan word je roekeloos en neem je risicos die je niet kunt dragen. Met andere woorden: een gezonde dosis angst is niet verkeerd. Bij Econopolis was de grootste bedreiging dat er met mij iets fout zou lopen, en om ons daartegen in te dekken hebben we een flinke verzekering genomen. Vandaag is dat echter niet meer het grootste risico. We hebben een grotere ploeg en we zitten niet meer in de startblokken.”

De geschiedenis leert ons dat pioniers geweldig sympathieke mensen waren, maar als ondernemers altijd gefaald zijn.

“Risico’s evolueren. Je moet altijd proberen om die risicos goed in te schatten en te denken in termen van scenario’s: wat als… Als je van bij de start met heel veel scenario’s rekening houdt, dan gebeurt er nooit iets onverwachts. Dat doen de meesten niet, ze nemen één scenario: het zal wel lukken. En als dat scenario niet wordt gevolgd, dan heb je al een probleem.”

“Wij hebben nog niet echt een faalmoment gekend dat de vennootschap sterk onder druk zette. De grootste faalmomenten zijn bij ons gelinkt aan personeel. Er niet in slagen om een bekwaam iemand in de organisatie onder te brengen, dat hebben wij altijd als een persoonlijk falen ondervonden.”

Als je al je jeugdzonden moet betalen met je eigen spaarcenten, dan overleef je dat niet.

“De geschiedenis leert ons dat pioniers en vernieuwers geweldig sympathieke mensen waren, maar als ondernemers vaak gefaald zijn. De markt moet er klaar voor zijn, daar moeten we over waken. Is er wel een vraag naar je producten en je diensten? Als je te vroeg bent en je denkt: ‘Ik ga die markt creëren, het gat induiken’, dan moet je heel sterk opletten. Voor je het beseft, besta je niet meer.”

Bekijk hier het volledige verhaal van Geert!

 

Tips van Geert

  • Start niet te vroeg als ondernemer. Vul eerst je rugzak met ervaring.
  • Isoleer jezelf nooit. Omring je met slimme(re) mensen.
  • Spoel niet terug, maar kijk altijd vooruit.
  • Wees in de markt, duik er niet te vroeg in.
  • Reken niet op te veel sympathie.

failing_forward_cta_700x120px